AKCJA STYLIZACJA

Jak jeść lepiej za mniej, a zakupy mieć pod kontrolą? Kuba Korczak I Dariusz Kuźniak, czyli doświadczeni szefowie kuchni, specjaliści od wartościowego żywienia wezmą pod lupę nawyki kulinarne i zakupowe Polaków.
akcja-stylizacja
Jak pokazują badania, lwia część domowych budżetów w Polsce przeznaczana jest na produkty spożywcze. Kupujemy coraz więcej i jemy coraz więcej. Jednak, czy „więcej” musi oznaczać „lepiej”? I czy w ślad za wyższą ceną produktu każdorazowo idą walory smakowe, odżywcze albo zdrowotne? W jaki sposób oddzielić ziarno od plew pośród mnogości artykułów spożywczych dostępnych w sklepach, kuszących krzykliwymi opakowaniami i sugestywnymi opisami na etykietach? Innymi słowy: jak jeść lepiej za mniej, a…. zakupy mieć pod kontrolą? Małgosia Krupa, dziennikarka TVP oraz Darek Kuźniak, doświadczony szef kuchni, specjalista od wartościowego żywienia, wezmą pod lupę nawyki kulinarne i zakupowe Polaków. W każdym odcinku odwiedzą jedną rodzinę, która ma problem z racjonalnym wydatkowaniem pieniędzy na artykuły spożywcze. Postarają się podpowiedzieć, jak gotować, aby kosztowało to mniej przy zachowaniu wysokiej jakości posiłków.
Przeanalizują menu rodziny oraz ocenią, ile mogłaby ona zaoszczędzić, optymalizując swoje zakupy na żywność. Dodatkowo doradzą, po czym rozpoznać wartościowe jedzenie, jak na sklepowych półkach szukać dobrych produktów w atrakcyjnych cenach oraz jak czytać etykiety, aby nie dać się producentom nabić w butelkę. Program „Zakupy pod kontrolą” oparty jest na brytyjskim formacie „Eat well for less” emitowanym na antenie BBC1.
Close Menu